Վերջին տարիներին ամբողջ աշխարհում, ինչպես նաև Հայաստանում դիտվում է սննդային ալերգիաների տարածվածության աճ։
Սննդային ալերգիան իմուն-միջնորդավորված պատասխանն է սննդին։
Նեղ մասնագիտական մանկաբուժական ծառայության ալերգոլոգ, ԵՊԲՀ կլինիկական ալերգոլոգիայի ամբիոնի դասախոս Նունե Հովհաննիսյանը նշում է, որ սննդային ալերգիան որոշ սննդամթերքի նկատմամբ մեծամասնության մոտ անցնում է նախադպրոցական կամ վաղ դպրոցական հասակում` ինքնաբերաբեր։
Առաջնային ալերգիան մրգերի և բանջարեղենի նկատմամբ առաջանում է շատ հազվադեպ (քիչ ավելի հաճախ միջերկրածովյան երկրներում)։
Բժշկի փոխանցմամբ` խաչաձև ալերգիան կարող է զարգանալ որպես պոլինոզի հետևանք 2-3 տարեկանից բարձր երեխաների մոտ։
Սննդային ալերգիա ունեցող երեխաների շուրջ 40 տոկոսն ունի ալերգիա մեկից ավելի սննդամթերքի նկատմամբ։
Նունե Հովհաննիսյանը նկատում է, որ 90 % դեպքերում ալերգիայի համար պատասխանատու են հետևալ սննդամթերքները՝
- Կաթ և կաթնամթերք
- Ձու
- Ցորեն
- Գետնանուշ
- Ընկուզեղեն
- Սոյա
- Ձուկ
- Ծովամթերք
- Քունջութ
Դրսևորումները՝
- Մաշկ՝ եղնջացան, այտուցներ, ատոպիկ դերմատիտի սրացում
- Ստամոքս-աղիքային տրակտ՝ փսխում, որովայնի ցավ, լուծ, արյուն կղանքում
- Շնչառական համակարգ՝ ռինիտ, շնչառության դժվարացում:
Ալերգոլոգն անդրադառնալով նաև անհիմն դիետաների վնասին ընդգծում է, որ ցավոք՝ 70%-ը սկսում են էլիմինացիան մինչ սիմպտոմների առաջացումը, իսկ ատոպիկ դերմատիտ ունեցող պացիենտների 60%-ը հետևում են որևէ դիետայի։
Պետք է հիշել, որ ավելորդ դիետաների վնասը շատ մեծ է՝
- Ցածր ՄԶԻ, լարվածության բարձր մակարդակ, սպիտակուցների, ճարպերի, B խմբի վիտամինների, կալցիումի, ֆոսֆորի, երկաթի պակաս։
- Ազդեցություն սննդային վարքի վրա՝ երեխաները հրաժարվում են ուտել վաղ բացառված սնունդը նույնիսկ բացասական պրովոկացիոն փորձից հետո։
- Տոլերանտության կորուստ, հետագա անաֆիլաքսիայի առաջացման ռիսկով։
Այսպիսով՝ վերոնշյալ ախտանշանների առկայության դեպքում անհրաժեշտ է ալերգոլոգի խորհրդատվություն։
Մանրամասների համար զանգահարեք 010 301000(559):